1 000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ. Причина 001: Ранното проникване християнството сред българите

След сондиране на мнението на нашите читатели, реших да започна тази рубрика, дори да поставя нова категория в сайта Грамотен.бг. Вие одобрихте, а аз действам. Искам предварително да кажа, че за мнозина историята е преди всичко поредица от факти и събития в миналото, чието изследване я превръща в точна, обективна наука.

Настоящата рубрика „1 000 причини да се гордеем, че сме българи“ обаче е прекрасна илюстрация за безспорната необходимост от познаване на миналото. Благодарение на нея любопитният читател ще открие, че земите на днешна България пазят следите на едно хилядолетно човешко присъствие, че в отделните периоди от развитието си тя е играла водеща политическа и културна роля в Европа, а предците ни са имали участие в някои от най-съдбовните за стария континент и света събития.

Амбицията на хората създали „1 000 причини да се гордеем, че сме българи“, е преди всичко да предложат на днешното ни общество такава гледна точка към българската история, която без да създава фалшиво самочувствие, убедително доказва, че не сме по-различни от други нации, че ако съумеем да дадем простор и свобода пред таланта на сегашните поколения българи, ще се впишем по равностоен и хармоничен начин в пъстрата палитра на съвременния модерен свят.

Мисля, че това е гражданска и професионална амбиция, достойна за уважение. Надявам се добронамереният читател сам да се убеди в това – д-р Георги Вълчев.

Причина 001

Изобилствата сведения за ранното проникване на християнството сред българите. В евангелизационния обсег на християнството най-напред попадат българите, мигрирали под водачеството на Вананд (Вунд) от Северен Кавказ и Армения. Родът на българите ванандци дава и първите мъченици, загинали в Аварайската битка (451), които защитават Христовата вяра. За тази битка арменският историк Мовсес Хоренаци от V в. пише: „Когато Армения въстана, българите сами дошли да я подкрепят и проявили присъщата им храброст“. Това са нашите предци – прочутата Ванадска конница, съставена от древните българи, заселили се в Армения под предводителството на вожд Вунд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *