Самуил и мечтата му да изстреля ракета в Космоса

Самуил Николов е ученик в 12-ти клас на природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ – специализирана многопрофилна гимназия в град Велико Търново, която през годините се утвърждава като едно от най-престижните средни училища в региона. 

Мечтата на Самуил е да даде своя принос за изучаването на Космоса, за напредъка на човечеството в космическите технологии и изследвания. Воден от тази силна своя цел, той успява да постигне така важната стъпка да открие подходящ университет, който да отговаря на целите му и в който да бъде приет. 

През настоящата година това става факт – Самуил е приет да следва в специалност „Космически операции“ през академична година 2023/2024 в един от водещите световни университети в тази област – Embry-Riddle Aeronautical University, Floridaписмо за прием в университета и  резултат от приема. Учебната година започва на 20 август 2023 г. За да може да започне своето обучение обаче, таксата за първата академична година, в размер на 65 425 щатски долара, трябва да е платена преди тази дата, което се оказва сериозно предизвикателство за семейството на Самуил.

Повече за пътя до успеха:

Още от дете Самуил работи за своята мечта да изучава Космоса и години наред целеустремено полага усилия в тази посока.

През тази година Самуил завършва Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново с пълно отличие и е доказан талант в областта на математиката, информационните технологии, английския език. Наред с това той е републикански шампион по плуване с 13 национални рекорда, свири на кавал, участва като доброволец в клуб свързан с Рубик куб и триизмерни пъзели. 

Постигнал е редица отличия и постижения по плуване на национални и международни турнири, множество отличия от олимпиади по математика и програмиране.

На 11-годишна възраст е приет като стипендиант в базата на НАСА в Измир, Турция .

За момента от университета изискват от Самуил да плати таксата само за първата година, която е общо 65 425 щатски долара, като университетът изисква това плащане да се направи най-късно до 18.08.2023 г. От тази сума 15 000 щатски долара покрива университета във вид на стипендия, която отпускат на Самуил, като това е максималната отпусната сума на чужденец в историята на университета.

Остава сумата от 50 425 щатски долара, която е и заложената цел по кампанията. 

Мястото на Самуил в университета ще се пази 2 години.

Мотивацията на Самуил:  

Самуил иска да помогне активно за това човечеството да изследва и изучава задълбочено Космоса, да развива космонавтиката и съвременните технологии за изграждане на авиационна и космическа техника. Това е неговата мечта и чрез приема му в специализираната космическа програма той вече е една стъпка напред в нейното осъществяване. 

Самуил вижда своя принос във всеки отделен етап от провеждането на дадена космическа мисия: трениране и подготовка на астронавтите, подготовка на ракетите за изстрелване, контрол на процесите преди, по време и след излитането, подготовка на екипажа, координация между екипите, управляващи полета, и екипажа.

„Интересът към космоса е още откакто започнах училище. От 8-9 годишна възраст много ме е интересувала астрономията и по-конкретно астрофизика и изследване на различните космически обекти. На 11-годишна възраст бях най-малкият стипендиант от България, изпратен в базата на НАСА в Измир, Турция. През последните две години разработвам уеб платформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания – НАСА, „Спейс Екс“, Международната космическа станция, и благодарение на тяхната частна информация, която предоставят лично на мен, съм комбинирал най-актуалната информация за космически изследвания, които човечеството извършва“ .

Според Самуил е напълно възможно България да се върне на картата на космическите изследователи и да участва активно в тази дейност. Той е силно мотивиран, ако са създадени подходящи условия, след завършването си да се върне в България и да работи оттук за подпомагане на дейността на Българската космическа агенция и възстановяването на почти никому известната площадка за изстрелвания на аерологични ракети край Ахтопол. В по-широк план Самуил споделя:

Водещите космически агенции са си задали един много интересен краен срок до 2025-2026 г., когато отново ще имаме кацнал човек на Луната и оттам вече ще колонизираме Марс. Този срок ми се струва много амбициозен, но вървим в правилната посока“. 

Самуил смята, че като цяло темата за изследване на Космоса е много слабо застъпена в образователните ни програми, което е важно да се промени съвсем скоро. И споделя:

Тази тема е много слабо засегната в учебния материал. Дори учениците да имат възможността да са заинтригувани от Космоса, няма кой да запали този интерес. От друга страна, има много малко събития, свързани с това. Особено както повечето хора живеят в градове с голямо население и поради светлинното замърсяване, не могат да видят звездите, които да провокират интереса им“.

Гаранти:

Община Велико Търново

Самуил Николов е сред талантливите и умни млади хора, с които Велико Търново и България има защо да се гордеят. Още като ученик в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, младият великотърновец доказва своите умения и потенциал. Фактът, че е най-малкият стипендиант на Американската национална космическа агенция – НАСА, също е изключително постижение за Самуил. Неслучайно качествата му са оценени на най-високо международно ниво. Следвайки мечтата си да изучава космонавтика и развивайки професионални си умения, Самуил Николов да бъде полезен на България, Европа и света в сферата на изучаването на Космоса. Адмирации заслужава желанието му един ден страната ни отново да има своя космическа агенция. Затова категорично подкрепям инициативата на „Подкрепи.БГ“ – кампанията за набиране на средства, нужни, за да може Самуил Николов да реализира мечтата си и да има възможността да учи в Американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“. Млади и талантливи хора като Самуил си заслужава да бъдат подкрепяни!

д-р инж. Даниел Панов, Кмет на Община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *