12 млн. лева дава кабинетът Денков/Габриел за образователни екскурзии на децата

Правителството одобри на днешното си заседание да бъдат предоставени до 11 933 544 лв. за 2023 г. за 346 общински училища, включени в един от модулите на Национална програма „България – образователни маршрути“.

На 7 юли 2023 г. е публикуван списък на одобрените общо 400 училища. От тях за 54 държавни, частни и неделни училища не е необходимо одобрение от кабинета, като те ще получат средствата си от Министерството на образованието и науката (МОН).

Днешното решение на правителството осигурява финансирането за пътуванията на останалите 346 общински училища, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Образователните маршрути се финансират при максимална стойност 100 лева на ден за един ученик, педагог или медицинско лице.

Едно пътуване може да е с продължителност от 2 до 5 дни, като се включват до 4 нощувки, храна, транспорт, застраховка, посещения на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и др. Планирани са образователни дейности, дискусии и образователни игри в различни научни области, срещи с изявени личности и местни специалисти, които работят в посещаваните обекти. Ще се финансира и закупуване на входни билети и такси за беседи в обектите.

При посещенията на място по избраните образователни маршрути училищата могат да осигурят обучителни беседи, познавателни материали, презентации, демонстрации и др. Учебните заведения избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и икономика, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Списъкът с одобрените училища е публичен и е може да бъде изтеглен от сайта на МОН.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *