Радостин Чолаков – детето, което впечатли Гугъл на 12 години

Радостин Чолаков е роден в родопското село Барутин в семейство на дърводелец и шивачка. Сега е ученик в XI клас в Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив в паралелка по системно програмиране. Занимава се с програмиране от 9-годишен.

През 2018 г., когато е още на 12 години, получи награда от Google за създадените от него приложения за платформата Google Assistant. Наградата е от 2400 долара във вид на ваучери.

Ради е единственият ученик, който е получил две награди от клуба “Отличниците на България”, създаден от в. “24 часа”. Талантливото момче влезе в клуба още като шестокласник в основното училище “Никола Вапцаров” в Барутин.

Лауреат е на Националната олимпиада за информационни технологии за 2020 и 2021-а. Получава младежка награда от Българската асоциация по информационни технологии. Той е и съорганизатор на няколко технологични събития.

Негов проект е АзБуки.ML, който прави корекция на граматични и пунктуационни грешки, генерира текстове, синтезира гласов прочит от написан текст, и то на български език.

Радостин става най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса – EUCYS и ISEF. Той е един от избраните млади лидери от “FORBES България” в селекцията “30 под 30”, категория “Наука, технологии и здравеопазване”.

Получава за втори път награда на името на Джон Атанасов, която се присъжда в 5 категории на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *