Как 15 септември става първият учебен ден в България

Знаете ли как 15 септември е определен за първия учебен ден в България?

Защо откриването на учебната година не е на друга дата като например в началото на месеца по подобие на редица други страни на Балканите и в Европа?
Векове наред откриването на учебната година е било на 1 септември, а не на 15 септември.
Датата на първия училищен звънец е сменена от Александър Стамболийски по време на управлението на партията му „Български земеделски народен съюз“ през 1921 година. Отворен към проблемите на селяните и трудещите се, на хората, заети със земеделие и отглеждане на култури, той решава първият учебен ден да бъде не 1 септември, когато реколтата все още е на полето, а 15 септември, за да могат учениците да помагат на семействата си.
В онези години поминъкът бил труден, нямало кой да помага на отрудените възрастни хора освен децата и внуците им. За да имат времето и възможността да се включат в събирането на реколтата, Стамболийски, дошъл на власт през 1919 година, бързо променя датата на откриването на учебната година така, че да е удобна на избирателите му.

По-интересен въпрос е защо тази традиция остава и се запазва в годините,

след като в съвременните времена причината да се започва училище не на 1-ви, а на 15-ти септември не е актуална и не е приложима. Опит за връщане на старата дата за откриването на учебната година – 1 септември е правен през 2011 г. от тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов, но редица причини не позволяват това да се случи.
Така България е една от малкото страни, в които откриването на учебната година е на 15 септември. В Гърция например децата са на училище от средата на август, а в други страни няма конкретна дата – всяко училище само избира такава от определения в конкретната държава интервал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *