Ботове дебнат отвсякъде

Преди известно време беше нашумяла новината, че два чатбота във Фейсбук са започнали да общуват на свой собствен език, неразгадаем за учените. Може да се види изписването: чатбот, чат-бот и чат бот. Кое е правилно?

Според Официалния правописен речник на българския език сложни съществителни имена, чиито съставки (първата или и двете) са от чужд произход и не се употребяват като самостоятелни думи в български, се пишат слято, например: бодибилдинг, сноуборд, уебстраница. Когато съставките на такива сложни съществителни имена се употребяват и като самостоятелни думи, се допуска да се пишат и разделно, например: еврозона и евро зона, кафемашина и кафе машина.
Думата бот произлиза от английското bot (съкратено от robot) и означава ‘специализирана компютърна програма, която е тренирана да извършва определена дейност, често онлайн’. Има ботове с различни функции. Все повече нашумяват чатботовете, които симулират човешка комуникация – отговарят на въпроси, извличат и предоставят информация, изпълняват команди. Има и ботове, натоварени със злонамерени функции, например спамботовете, които изпращат спамсъобщения до многобройни потребители.

Като следваме правилото за слято писане на сложните съществителни, чиито съставки (първата или и двете) са от чужд произход, изписваме уебкроулер, чатбот, спамбот. Тъй като в езика вече са навлезли думите чат (‘разговор в реално време чрез използване на електронни устройства и мрежова връзка’) и спам (‘зловредни съобщения по електронна поща, обикновено изпращани до голям брой потребители с рекламна цел, с цел измама и др.’), се допуска и разделно изписване – чат бот, спам бот, спам съобщение. Неправилно е полуслятото изписване – чат-бот или спам-бот.

Автор: Ивелина Стоянова

в. „Аз-буки“, бр. 36, 08 – 14.09.2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *