Какво се случва с тялото, след като навършим 40 години

До навършване на 40-годишна възраст голяма част от хората вече са постигнали много от целите си – успешна кариера, стабилно финансово положение, щастливо семейство. Тази възраст обаче често е приемана като граница за начало на редица промени в тялото, свързани с процеса на стареене.

Всички се страхуваме, че ще остареем. Това е неизбежен процес. Но трябва да преодолеем страха си и да разберем, че всички възрасти имат своите предимства и недостатъци. Какво обаче се случва с тялото, когато навършим 40 години и как можем да забавим или да предотвратим тези изменения?

Оредяване на косата
Оредяването на косата се среща най-вече при мъжете, като при много от тях процесът започва, преди да навършат 30 години, а 53% оплешивяват след 40-годишна възраст. Жените също губят коса, но сравнително по-бавно от мъжете.

За да се предотврати този процес, е необходимо да се полагат грижи за косата – редовно подстригване, боядисване и ограничаване употребата на сешоар. Промените в диетата също са от полза, като консумацията на богата на витамини храна е препоръчителна.

Лактозна непоносимост
Някои хора още от деца не могат да усвояват млечни продукти, докато при други разстройството се проявява на по-късен етап от живота. Лактозната непоносимост засяга предимно жени от афроамерикански и азиатски произход на възраст над 40 години. При тази възраст нивата на ензима, който помага за усвояването на лактозата, намаляват драстично, което води до проблеми с дебелото черво.

Понижена чувствителност на зъбите
Ако човек страда от повишена чувствително на зъбите, докато е млад, този проблем може да изчезне с течение на времето. Това се дължи на дентина – калцифицирана тъкан, която се разраства с годините.

Понижаването на чувствителността на зъбите може да има и недостатък – след промените човек може да не разбере, че има проблем със зъбите, поради което се препоръчват редовни прегледи при зъболекар.

Гласът може да се промени

Пубертетът не е единственият период от живота, през който гласът се променя. С напредване на възрастта ларинксът претърпява промени. Това се дължи на факта, че гласните струни започват да губят еластичност и могат да атрофират. Освен това хормоналните промени, които настъпват с менопаузата, също оказват влияние върху гласа при жените.

 Защо гласът се променя с напредване на възрастта

Зрението се влошава
След навършване на 40-годишна възраст много хора забелязват, че очите им започват да се напрягат все повече по време на четене или използване на различни устройства. Според Американската оптометрична асоциация тази промяна се нарича пресбиопия и е напълно нормална. Редовните посещения при офталмолог обаче могат да помогнат за поддържане здравето на очите.

Слухът отслабва
За съжаление, няма как да се заобиколи фактът, че слухът започва да отслабва с напредване на възрастта. Приблизително един на всеки трима души в Съединените щати на възраст между 65 и 74 години страда от загуба на слуха според Министерството на здравеопазването на САЩ.

Въпреки това, докато някои случаи на загуба на слуха са наследствени или свързани със заболяване, други се дължат на фактори на околната среда. Например хората, изложени на прекомерни силни шумове, забелязват влошаване на слуха още през 40-те си години.

Проблеми с гърба

Хората на възраст от 30 до 50 години са изложени на най-висок риск от развитие на лумбална дискова херния. Един от най-честите симптоми е болка в долната част на гърба. Добрата новина обаче е, че почивката, физиотерапията и противовъзпалителните лекарства са ефективни лечения.

Повишен риск от синдром на карпалния тунел
Въпреки че човек може да развие синдром на карпалния тунел във всеки момент от живота си, рискът от появата му се увеличава с възрастта. Изтръпването на палеца, показалеца и средния пръст и болката през нощта са често срещани симптоми, така че човек трябва да внимава за тези предупредителни знаци с напредване на възрастта.

Намаляване на ръста
Всеки човек се смалява с възрастта. Това е неизбежно и се дължи на загубата на костна плътност и мускулна маса. Въпреки това скоростта, с която ръстът намалява, варира в зависимост от фактори като пол и начин на живот. Например в периода между 30 и 70 години, мъжете губят приблизително три сантиметра, докато жените може да загубят 5 сантиметра.

Скоростта, с която ръстът намалява, обаче може да се регулира с поддържане на добра стойка, ограничаване на приема на алкохол и кофеин и балансирано хранене.

Повишен риск от фрактури
С напредване на възрастта костите губят калций и минерали, което от своя страна ги прави по-крехки и податливи на счупване. Според Националната медицинска библиотека на САЩ балансираната диета, богата на калций и витамин D, може да помогне за предотвратяване на прекомерното влошаване на състоянието на костите.

 Приемът на добавки с витамин D и калций намалява риска от фрактури

Влошаване на сетивата

Обонянието и вкусът са силно свързани сетива, така че, когато едното се влоши, другото също страда. И, за съжаление, възрастта може да играе основна роля при отслабване на сетивата. Според Националния институт по стареене свързаните с възрастта усложнения, вариращи от наранявания на главата и увреждане на нервите до болест на Паркинсон и Алцхаймер, мога да доведат до дългосрочно увреждане на обонянието.

Устойчивост на вируси
Това е един от основните бонуси на остаряването. До достигане на средна възраст човек се излага многократно на обикновена настинка и други подобни вируси, което е предпоставка за придобиване на естествен имунитет.

Некачествен сън
Промените в моделите на съня са напълно нормална част от стареенето. Според Националната медицинска библиотека на САЩ възрастните хора са склонни да бъдат по-малко доволни от качеството на съня си и съобщават, че се събуждат по-често през нощта. Проблемите със съня и безсънието могат да бъдат показатели за основни здравословни проблеми, свързани с възрастта. Те включват хронични заболявания, остеоартрит и невродегенеративни болести.

 Добра хигиена на съня: Какви са ползите от създаването на здравословни навици

Мозъчна мъгла
Наличието на проблеми с мисленето, координацията или запомнянето е признак на мозъчна мъгла. Въпреки че това състояние може да възникне по всяко време в резултат на стрес, умора, депресия и дисбаланс на кръвната захар, то се наблюдава по-често при хора над 40 години вследствие на хормонални промени, свързани с възрастта.

Храносмилателни проблеми
С напредване на възрастта мускулите на храносмилателния тракт отслабват, което може да доведе до проблеми като киселини, пептични язви и синдром на раздразнените черва. За съжаление, храносмилателните проблеми, свързани с възрастта, често предизвикват вторични състояния, като решението за предотвратяване на подобни последици се крие в спазването на здравословна диета.

Ниско либидо

Ниското либидо след навършване на 40 години се дължи не само на хормонални, но и на психологически проблеми. С напредване на възрастта тялото започва да се променя и социалните норми изместват фокуса към забавяне вместо към увеличаване на оборотите (напр. пенсиониране, вместо преследване на кариера). Тези промени могат да доведат до проблеми със самовъзприятието, които да понижат либидото както на мъжете, така и на жените.

Поява на бръчки
Промените на кожата, особено на лицето, са все по-забележими след навършване на 40-годишна възраст. Тъй като нивата на тестостерон бавно спадат, мъжете често отчитат, че кожата на лицето им изсъхва и изтънява, което прави бръчките по-очевидни. Същото важи и за жените, чиято кожа произвежда по-малко мазнина в резултат на по-ниските нива на естроген.

Пигментни петна
Появата на пигментни петна върху местата, които често са изложени на слънце, като лицето и ръцете, е по-вероятна след навършване на 40-годишна възраст. Наричани възрастови петна, те често са резултат от продължително излагане на ултравиолетови лъчи с течение на времето. Въпреки че почти винаги са безвредни, петната могат да бъдат премахнати, ако човек ги намира за естетически непривлекателни.

Загуба на контрол върху пикочния мехур
Някои от мускулите, които отслабват с възрастта, са тези на пикочните пътища. Това е причината повечето жени след менопауза и мъже над 40 години да страдат от уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина).

Наддаване на тегло

Диетата, упражненията и някои поведенчески модели са в основата на клинично значима загуба на тегло

Хормоналните промени и начинът на живот могат да доведат до наддаване на тегло, особено след навършване на 40 години. И когато става дума за тези допълнителни килограми, отслабването може да бъде истинско предизвикателство. Според проучване, публикувано в списание Nutrition, това се дължи на факта, че мускулната маса дегенерира с възрастта, докато мастната маса се увеличава. И все пак редовните упражнения и здравословната диета са добри варианти за справяне с излишните килограми.

Източник: 40 Incredible Ways Your Body Changes After 40: https://bestlifeonline.com/over-40-body-changes/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *