Тихата трагедия на съвременните деца

Какво можем да направим, за да поправим стореното?

Ако наистина искаме децата ни да растат здрави, уверени и щастливи, трябва да СЕ СЪБУДИМ и да се върнем към основните правила. Все още не е късно! Знам го, защото стотици от моите клиенти виждат с очите си положителната промяна у своите деца, убеждават се в подобряването на тяхното емоционално състояние. При това резултатът идва само след седмици (в някои случаи дори дни), в които родителите стриктно прилагат на практика следните съвети:

Установете ясни граници и не забравяйте, че вие сте РОДИТЕЛ на детето си, а не негов ПРИЯТЕЛ.

Предложете на децата си балансиран начин на живот, изпълнен с това, от което те се НУЖДАЯТ, а не с това, което ИСКАТ. Не се страхувайте да казвате „Не!“, ако искат нещо, от което нямат нужда.

* Давайте на децата си здравословна храна и намалете джънка и сладкото.

* Прекарвайте поне час всеки ден на открито и на зелено – карайте колело, разхождайте се, ловете риба, изучавайте птиците и насекомите.

* Забравете (всички в семейството) за дигиталните устройства по време на вечеря.

* Играйте на настолни семейни игри.

* Включвайте децата си в някакво домакинско задължение всеки ден: да сгъват прането, да си подреждат играчките, да простират, да подреждат и разпределят продуктите от пазар, да подреждат масата и др.

*Осигурете здравословен сън на детето и махнете технологиите от спалнята.

Научете децата на отговорност и независимост. Не ги защитавайте на всяка цена и не се опитвайте да ги спасите от света. Оставете ги да правят своите малки грешки. Това ще им помогне да се справят с големите предизвикателства на зрелия живот после.

*Не приготвяйте раницата на децата си.

* Не носете раницата на децата си.

* Не носете на децата в училище забравения обяд.

* Не белете банан на 5-годишно дете.

Научете си децата на умения, не правете нещата вместо тях!

Научете децата си, че невинаги ще получават на мига това, което искат. Оставете ги да скучаят. Скуката е времето, когато се пробужда въображението.

*Не се чувствайте длъжни да сте личния шут на децата си.

* Не използвайте технологиите като начин да преодолеят скуката.

* Избягвайте технологиите по време на хранене, в колата, в ресторанта, в магазина. Вместо това използвайте тези моменти като шанс да приучите мозъка им да функционира пълноценно в условията на скука – нека разберат какво е скука и как да се справят с нея.

* Помогнете на децата да си създадат „спешна помощ при скука“ – списък с идеи какво могат да предприемат, за да се справят с нея.

Бъдете емоционално отдадени на децата си, като ги научите да владеят чувствата си и да развият социални умения.

* Изключвайте телефоните си, когато децата са по леглата, за да не ги разсейвате и да не смущавате почивката им.

* Превърнете се в личния треньор по емоции на децата си. Научете ги да разпознават и да се справят с чувства като разочарование, гняв, тъга.

* Научете децата си да поздравяват другите и да уважават чуждия успех, да споделят, да състрадават. Научете ги на добри маниери на масата. Научете ги да водят разговор.       

* Бъдете емоционално близки с децата си – смейте се заедно, прегръщайте ги, целувайте ги, гъделичкайте ги, четете им, танцувайте с тях, скачайте с тях, боричкайте се, бъдете деца с децата си.

Длъжни сме да променим живота на децата си, преди цяло едно поколение да се провали и да полудее! Все още не е твърде късно. Но скоро ще бъде.

Превод и адаптация: Цветелина Велчева

Източник: yourot.com

2 Replies to “Тихата трагедия на съвременните деца”

  1. най – елементарно: Да се накара една майка да пере дрехите на детето си, че като влиза в час да не мириши на цялата ромска махала в един кабинет.

  2. Звучите като учител, говорите за класна стая и „аромати“ , които са до болка познати и на мен, но това “ миришИ“? Пък и не мисля, че точно тази е идеята на статията- съветите са много добри- ако повече родители ги спазваха, децата нямаше да заспиват в час,защото са легнали късно, а после в леглото са стояли на телефона до малките часове…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *