Ще дойда само ако мога – има ли запетайка?

Ще дойда, ако мога.

Ще дойда само ако мога.

И двете изречения са правилни, въпреки че се различават по пунктуацията си. Всъщност има още нещо, което ги различава – това е наличието на уточняваща дума.

Правилото гласи, че пред уточняващи думи запетая не се поставя. Такива думи са:

Даже

Дори

Само

Единствено

Точно

Дълго

Поне

Тъкмо

Тъкмо

Именно

Много

Малко

Най-вече

Просто

и др.

Ще си довърша работата даже ако закъснея.

Искам да се видим просто защото ми е приятно.

Пристигнах точно когато купонът свърши.

Уча най-вече за да успея.

Особеност: когато словоредът се обърне, запетая се поставя в края на подчиненото изречение:

Само ако мога, ще дойда.

Точно защото съм много зает, няма да мога да изляза.

Източник: obekti.bg

35 Replies to “Ще дойда само ако мога – има ли запетайка?”

  1. Кой точно ги определя тези правила? Езикова реформа 2002, езикова реформа 2012? Всички те – незаконни. Езикови реформи се правят само с решение на Народното събрание.

    1. Имате абсолютно
      право!
      Наблюдавам програмата за обучение, в началния и среден курс в българските училища.
      Особено впечатление прави факта,че материала по всички предмети, няма нищо общо с този от изминалите няколко десетилетия.
      Със сигурност, никой не знае,дали промените са законни.

      1. Теодора, Теодора!!! Много неграмотно си го написала. И то по тема за грамотност. Гледай сега:
        „Наблюдавам програмата за обучение, (запетая? защо?) в началния и среден курс в българските училища.
        Особено впечатление прави факта (фактът – подлог) ,че материала (материалът – подлог) по всички предмети, (за какво е и тази запетая тук?) няма нищо общо с този от изминалите няколко десетилетия.
        Със сигурност, (пак излишна запетая) никой не знае, (и пак, и пак, и пак излишна запетая, мамка му!!!) дали промените са законни.“

        1. Поздравления за правилния коментар. Наистина дамата е коментирала много неграмотно. Малко хора биха направили толкова точен коментар.
          Много се надявам Теодора да не е учител.

        2. Правилно!
          Излишни запетаи, обърква хората дори и тези, които са добре с правописа!

      2. Силно впечатление прави и фактът, че хора с не само особено особено високи претенции за високи познания по език и езикова култура, но и такива със задължително условие да бъдат такива, правят елементарни и съвсем непростими грешки в писаната реч – в случая с правилното членуване. Можем да си говорим на всякакви диалекти, но правилата в писаната реч, са закон!

        1. Точно! Особено т.н. „журналисти“ пишат небивалици на „сленг“ и малко хора се възмущават. „Водещите“ /кого водят не знам/ говорят чалгаджийски /почват едно изречение и скачат от тема на тема, прекъсват и не оставят интервюираните да се доизкажат. Примери – ? Безброй. П.С. От кого да се учим???

      3. Добре наблюдавате, но защо пишете МАТЕРИАЛА без пълен член, като е подлог?!

    2. Нима мислите, че в настоящето НС има толкова грамотни хора?

    3. Последната езикова реформа беше през 1945 г. Тия неща са стари и ги има в предговора на Правописния речник.

  2. Аз съм учила и завършила преди 1989-а, доста даже преди тази година. Училището и обучението беше на топ ниво. Тормозили са ме да се науча да бъда грамотна и имам претенции, че е така.
    И какво се получава сега…по тези нови правила, сега ще ме изкарат неграмотна…

    1. Тези, които са грамотни по старите правила, много бързо и лесно се ориентират по новите правила. За останалите и преди и сега, правилата са си тъмна Индия!

    2. Аххх… И аз имам претенции, че съм грамотна, но взех да се съмнявам след тези правила! Всички тези хора, които ги измислят и сами си ги одобряват, дали не са се образовли по „онова време“? Бях „фен“ на сложните изречения, а сега няма нужда от от правилен словоред дори, какво остава за запетайки 😔

    3. Самото понятие „тормоз“ включва в себе си някакво изкривяване – мисля, че грамотността, е, а и трябва да бъде постигана по самосъзнание и самовъзпитание ! Друг е въпросът, че живостта на езика налага непрекъснато усъвършенстване на познанията, тъй като езикът ни, а и не само нашият, са атакувани от нови наши и чужди понятия и особености , което от своя страна, за да бъдем правилно разбирани и разбиращи, ни задължава! Поздрави!

  3. Езикова реформа?
    Народно събрание?
    Шегувате се нали!?
    Там са 80% неграмотни!

    1. Казаното в статията е напълно правилно и не е ново. Пунктуацията се определя най-вече от логическата структура на изречението и от интонацията при смисленото му изговаряне. Това не е нито от 2002, нито от 2012 г.

    2. Май ще е по-лесно да се научим, мъжете, да разбираме жените, а ?!
      Поздрави!

  4. Благодаря! Виждам колко прецизен е моя роден език и затова, все по-вече се влюбвам в него!

    1. Mи учете го тогава! Пред „все“ няма запетая и „повече“ се пише заедно!

  5. Защо въвеждате в заблуждение, това не е вярно, има запетая, скъсайте си дипломата…

  6. Радвам се, че има такава страница“Грамотен“ .Дано тези, които които непрекъснато пишат във фейсбук, да се понаучат, че аман от запетаи където трябва и най-вече където не трябва.

  7. Нямам никаква представа за коя правописна реформа става дума, но тук публикуваният правопис съответства напълно на изучавания от мен. Завърших средното си образование през 1992 г.

  8. Все пак спазвайте езиковите норми.1. Във второто изречение НЕ се поставя запетая; 2. Членната форма на „факта“ трябва да е пълна-фактЪТ; 3.В третото изречение отново не членувате правилно „материалА“- трябва да пишете материалЪТ; 4. Няма нужда от запетаи и в четвъртото изречение. Бъдете здрава и си потърсете друго поле за изява.

  9. Хахах, не знам кой ви е учил на тези фантастични правила, но трябва да си изхвърли дипломата! Баш пред уточняващи думи се поставя запетая. Запетаята не украшение и рекламна брошура, която да хвърляте на произволен принцип. Тя е знак за звукова пауза.
    Страници като тази отдавна престанах да ги вземам насериозно, защото повечето са много заблудени по отношение на пунктуацията, а да не говорим, че 98% от редакторите им не са и чували що за животно е това пълен член в българския език! Или ако са подочули нещо, винаги го слагат там, където не трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *