Кога се пише „Ви“ с главна буква и кога с малка?

Българският език е класиран на едно от водещите места по трудност от Института за чуждестранна служба (FSI), зает с класиране на езиците по трудност според  времето, необходимо на един англоговорящ, за да овладее професионално даден език. Заедно с гръцки, иврит, хинди и няколко десетки трудни езици българският е определен като език от категория IV – висока степен на трудност при овладяването му, като по-трудни от него са само няколко езика, определени като категория  V, сред които арабски, японски, корейски, китайски и мандарин.

Това далеч не означава да се успокоявате, че грешите, пишейки на родния си език, както и да използвате класацията като оправдание за грешките си. Да се научите кога се пише Ви с главна буква например далеч не е толкова трудно, колкото очаквате или смятате, така че може да положите усилия, да запомните няколко простички правила, събрани в шепа изречения, и да овладеете това лесно правило в езика ни.

Кога се пише „Ви“ с главна буква

„Ви“ се използва с главна буква при учтива форма на обръщение най-често в официалната сфера на общуване и в официалната писмена комуникация.

Каня Ви на интервю за свободната длъжност в поверената ми фирма.

Това далеч не означава, че служебните писма  и имейли са единствената сфера на употреба. Може да използвате учтивата форма и в онлайн комуникация по неслужебни и модерни канали като Вайбър, Месиндръж, Фейсбук и други. Там формата означава проява на уважение и заявка за запазване на дистанцията и поддържане на професионалното отношение.

Подобни неформални канали се употребяват едва от броени години като форма на официална комуникация, поради което употребата на „Ви“ с главна буква не е ясно и законово дефинирана там, но силно ви препоръчваме, ако общувате през Фейсбук с клиенти и партньори, също да е в учтива форма, ако използвате именно такава в служебните писма.

Подобна е и употребата на „Вас“, „Ваш“, „Вие“, като правилата за „Ви“ напълно важат и за тях. Нещо повече – учтивата форма се употребява и когато се отнася за двама или повече души, тоест и в множествено число.

Скъпи клиенти, молим Ви да пазите касовите си бележки.

Често допускани грешки при употреба на „Ви“

Понякога, дори когато знаете кога се пише „Ви“ с главна буква, може да е трудно да определите дали в дадената кореспонденция, ако тя не е официална и изведена от фирмата, следва да използвате главна или малка буква. Тук писано правило няма, ако кореспонденцията не е официална. Но има добри практики, препоръки и неписани правила.

Ако общувате с клиентите си закачливо и на „ти“ в социалните мрежи и в търговската си мрежа,  ако брандът и браншът позволяват подобна неформална среда и комуникация, може да не използвате учтивата форма и да пишете ви, вие, вас с малки букви. Това е избор на стил на комуникация на бранда и той е индивидуален и личен. Не е сериозно и професионално обаче банка или институция да общува на ти с клиенти и партньори, докато персоналът на новия бар е съвсем очаквано да го прави. Колкото по-високопоставено е лицето, с което комуникирате, колкото по-сериозна е институцията, колкото по-ясно искате да покажете професионално отношие, както и уважение, толкова по-често трябва да предпочитате учтивата форма „Ви“.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *