Цоков: Тепърва ще обсъждаме идеята за 15 дни отсъствие от училище по семейни причини

Образователният министър коментира и темата за таксите за ВУЗ-овете

Тепърва ще се проведе дискусия за това дали дните, в които учениците може да отсъстват с извинителна бележка от родител, да станат 15. Коментира се и вариант във въпросните дни да се осигури асинхронно обучение в електронна среда от разстояние. Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков.

По темата за отпадането на таксите за висшето образование министърът каза, че това ще засяга студентите, които се обучават държавна поръчка. Цоков посочи, че по данни от доклада на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество 17% от младежите между 18 и 25 години нито работят, нито учат, нито преминават през някаква форма на квалификация. Той допълни, че мярката с отпадането на таксите е насочена именно към тях.

„Това ще стимулира и лица от семейства с по-нисък икономически статус да се включат в системата на висшето образование“, допълни министърът. По негови думи около 10% от местата държавна поръчка остават незаети.

Цоков каза още, че 86% от завършилите университети остават в България до пет години след това и внасят осигурителните си вноски тук. Преди 10 години процентът е бил по-нисък, поясни той.

Образователният министър коментира и навлизането на изкуствения интелект в българското училище.

“Широка експертна група изработи насоки за използването на ИИ в клас. До една седмица те ще бъдат оповестени“, каза Цоков. И допълни, че след средата на февруари ще започне и обучение за учители за работа с ИИ.

Проф. Цоков коментира и казуса с „Школо“. Той посочи, че по информация на Комисията за защита на личните данни няма опасност информация от системата да изтече в друга държава въпреки продажбата на платформата на чуждестванна компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *