Бежаво или бежово – как е правилно?

Ежедневната употреба на тази дума поставя въпроса как е възможно да се колебаем в правописа на цвят, в който масово се произвеждат и облекло, и стоки за обзавеждането и бита, което налага системната употреба на думата.

Оказва се, че това е една от думите в родния език, при чието изписване често изпитват колебание дори грамотни граждани, които рядко допускат правописни грешки. Кое усложнява правописа на тази дума, означаваща цвят, защо ни е толкова трудно да го запомним и как е правилно да изпишем – бежево, бежаво или бежово ще разберем сега.

Бежаво или бежово – как е правилно да изпишем тази дума?

За да сме сигурни в отговора на този въпрос, се опираме на Официален правописен речник на българския език на БАН от 2012 г., където на страница 167 откриваме актуалния правилен правопис на думата, а именно – бежово. С буква „о“, а не с буква „а“ се пишат и думите бежов, бежови, бежова. Означава ли това, че сме открили и прочели как се пише правилно този цвят – бежаво или бежово, че ще запомним правилния правопис и няма да се колебаем, или да допускаме  грешки отново? Оказва се, че много хора многократно търсят верния отговор и често го забравят. С нашия хитър трик ще запомните веднъж завинаги как се пише бежаво или бежово.

Как да запомним правилния правопис на бежово?

Помните, че България е страната на розите и розовото масло, нали? Ще изпишете ли розАво, розЕво, или никога не бихте  сгрешили правописа? Допускащите грешка при изписване на тази дума са много по-малко от тези, грешащи изписването на бежово. Ако знаете правописа на  думата розово, то ще запомните и правилното изписване на думата бежово, защото и двете думи са с „о“.  Забравите ли какво  сте прочели в тази статия, или в правописния речник относно правописа на думата бежово, спомнете си как се пише розово – това ще ви помогне да изпишете и думата бежово правилно.

Историята на думата бежово

Дали произходът и историята на тази дума могат да ни помогнат да запомним правописа ѝ, за да не се налага да търсим хитри трикове за запаметяване? Едва ли. Всъщност бежовото е френската дума за цвета на естествената вълна, която не е била нито избелена, нито боядисана. Само и единствено тази вълна се определяла като бежова. Днес цветът е популярен, като има редица нюанси и се определя и като пясъчнокафяв цвят, и като светло сивкаво жълтеникавокафяво, и като бледо до сивкаво жълто.

С първоначалното му значение и в родината му Франция употребата на думата бежово за цвят датира от около 1855-1860 година, а чак през 1887 година е регистрирана първата употреба на думата бежово като име на цвят на английски. Днес са познати множество нюанси на цвета, сред които: космическо лате, сметана – нюанс с интересна история и произход, свързан с говеда, чиято паша е богата на растения с жълти каротеноидни пигменти, Buff – бледожълто-кафяв нюанс, получил името си от цвета на полирана кожа и използван за първи път през 1686 година за описването на цвета на подплатата на униформа „Червено палто с подплата в цвят Buff“, наситеният нюанс „пустинен пясък“ или пясъчно бежово, екрю, което до 1930 г. е означавало същияцвят като бежовото, а след това става нюанс на цвета, френско бежово, модерно бежово и други.

А дали, след като прочетохте толкова пъти думата бежово, запомнихте правописа ѝ и няма да срещате повече колебания по темата бежаво или бежово – как е правилно?

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *