Вярно ли е, че Трети март липсва от учебник за 2. клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2. клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата Трети март.

„Появиха се кадри на „учебник“ за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и „Нова Година“, но не се споменава и дума за Трети март. Според „учебника“ няма такава дата или събитие“, се казва в публикацията (без редакторска намеса – б.р.).

В публикувано видео е показан урокът, в който фигурират останалите официални празници, но според клипа, не и Националният празник на страната ни – Трети март. Публикацията намери място и в сайта obektivno.bg, но впоследствие е изтрита от там. Няколко публикации също бяха свалени, няколко дни след като бяха споделени.

В една от тях се казва: „3 март липсва в раздела „Официални празници“ на България в учебника за втори клас на издателство „Просвета“. За това алармираха потребители в социалните мрежи. Проверка на сайта на издателството показва, че Трети март липсва от учебника по „Родинознание“ за втори клас на „Просвета“, както и от учебника за втори клас „Околен свят“ на същото издателство“.

Твърдение: Националният празник Трети март липсва в учебник за 2. клас

Свързахме се с издателство „Просвета“, откъдето отговориха, че твърдението, че „в учебника по „Околен свят“ за 2. клас на Издателство „Просвета – София“, с автори Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март, е злонамерено и лъжливо“.

От издателството добавят, че Националният празник на България Трети март е включен в урок № 26, озаглавен „Нашата родина“. Учебникът по „Околен свят“ обаче от няколко години насам не е актуален – децата във втори клас сега учат „Родинознание“.

„В учебника по „Родинознание“, който в момента се ползва в училищата, отново в урок № 26, авторите са посочили, че всяка държава има национален празник и това е най-важният официален празник, свързан със значимо събитие от нейната история. В урока ясно е казано: „Националният празник на Република България е Трети март“. Наред с този най-важен за страната ни празник, в същия урок № 26, се разглеждат и другите национални символи – знамето, химнът и гербът. На следващите страници, с цел затвърждаване на знанията, има обобщителен урок с календар на официалните празници и Трети март е отбелязан в него“, посочиха в отговора си до БНР от издателство „Просвета“.

От издателството допълват, че учебниците са одобрени от Министерството на образованието и науката, и напълно отговарят на учебната програма за съответния клас.

Освен това, официалните празници в страната са няколко, сред тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и др., докато Националният празник е само един и той се чества на Трети март от 1991 г., като Ден на Освобождението на България от османско иго. Затова и Трети март е разгледан в учебника в отделен урок.

Заключение

Твърдението, че Трети март липсва в раздела „Официални празници“ на България в учебник за втори клас, е НЕВЯРНО. Урокът присъства и в учебника по „Околен свят“, който вече не се използва, и в новия учебник по „Родинознание“ на издателство „Просвета“ за 2. клас, в урок № 26.

Източник: bnr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *