За предлога освен

Предлозите са неизменяеми части на речта, които изразяват разнообразни отношения между други думи в словосъчетанието или изречението. Понякога една служебна дума може да е предлог, и да е част от сложен съюз. Такъв е случаят с освен, освен да, освен че, освен ако.

Предлогът освен се развива на основата на старобългарската форма свѣнь, свѣнѥ и се документира в старобългарски писмени паметници още от началото на X в. По произход представлява родителен падеж на местоимението свой и буквално означава извън, вън от границите на своето. Още в този ранен период предлогът се специализира в означаването на признака изключване, равносилно на израза с изключение на, или на противоположното значение добавяне на нещо към вече съществуващоС тези свои функции напълно се изравнява със съвременните значения, сравни: Ти не познаваш никого освен мен. Освен математика в понеделник имаме и химия.

            В качеството си на служебна дума освен влиза в състава на сложни съюзи, които въвеждат подчинени обстоятелствени изречения. Такива са освен ако, освен да, освен че, освен дето.

Тази служебна дума с дълга история поставя както правописни, така и пунктуационни проблеми. Недопустимо е тя да се изписва усвен, освем, защото това са неправилни варианти, силно повлияни от говорната практика. Пунктуационните проблеми се отнасят преди всичко до необходимостта запетаята при въвеждането на подчинени изречения да се поставя пред началото на сложния съюз, а не пред втората му съставка. Пример: Не пътувайте нощем, освен ако не се налага – правилно; Не пътувайте нощем освен, ако не се налага – грешно. Не се отделят със запетая две прости изречения, свързани със съюза да. Когато обаче са свързани със сложния съюз освен да, те се отделят със запетая, която се поставя пред освенНе исках нищо друго, освен да говоря с нея.

Автор: Марияна Цибранска-Костова – професор в Секцията за история на българския език към Института за български език

Абонирайте се напълно безплатно за YouTube канала на Грамотен.бг, за да гледате интересни видеа и да обогатявате Вашите познания по български език. За да се абонирате, натиснете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *