Началната заплата на учителите става 1 700 лв. след приемането на бюджета

Парите за образование са нараснали с над 900 млн. лв. Това, което ще се случи след приемането на държавния бюджет е, че началната работна заплата на учителите ще стане от порядъка на 1 700 лв. Това заяви образователният министър Галин Цоков пред БиТиВи.

Няма да се стигне до протестите на учителите, сигурен е Цоков, който вижда недофинансиране по други структури в системата на образованието.

Освен това образователният министър Галин Цоков не е радостен от резултатите на матурите, които обаче пък не са по-лоши от предишните години. В хода на учебната година ще се търсят възможности учениците да бъдат по-добре подготвени за тестовите задачи на матурите, увери той.

Галин Цоков уточни още, че задачите за матурите ще станат по-практически насочени.

Резултатите от Националното външно оценяване (НВО) вече се знаят. Направени са по-задълбочени анализи по отношение на това какви са точно в рамките на отделни области и региони на страната, както и по отношение на училищата, които са с влошени резултати или училища, които са подобрили резултатите си. Класирането ще бъде обявено днес до обяд или ранните следобедни часове и след това кандидат-гимназистите ще имат три дни да се запишат в паралелките и училищата, в които са приети, обясни Цоков.

В София от 12 700 кандидати само 400 са подали документи на място в училищните гнезда, а всички останали са сторили това електронно.

4 Replies to “Началната заплата на учителите става 1 700 лв. след приемането на бюджета”

  1. Интересно като се направиха „задълбочени анализи“, кое точно подтикна вземането на решение за ПОВИШАВАНЕ на заплатите на учителите, след като те се повишават и повишават, а резултатите се понижават и понижават???!!!

    1. Г-жо Кочева,
      Пише Ви човек, който е завършил бакалавърска степен, 2 магистърски , знае 3 езика , имам и дипломи за дигитален маркетинг ( отделий година и половина нантова ) , работила съм над 15 г. в частния сектор в големи компании и съм вИмала 4 , 5 пъти по -голяма заплата и реших да предам знанията си на децата , да имам уж малко повече време за моето дете (уви нямам ) . Работех за 720 лв. почти 2 години , понеже на Вас са Ви много, понеже въпреки образованието ми , не пише никъде в дипломите ми „учител“ , та изкарах и СДК срещу 2000 лв. само, за да пише някъде „учител“ имда мога в момента да взимам 1080 лв. нетна заплата, колкото взимат повечето учители, които ненса обед пенсия . Занданвзимаш по -висока заплата трябва да имаш много години стаж, да имаш ПКС , което се дава през 2 години , като за него ходиш да учиш , да взимаш изпити . Това ПКС е направено, за да вземат едни институции пари от учителите, а не ,че нещо ме обогатява и се квалифицирам. .. Уж да ги стимулират да се развиват. Пълни глупости. Крайно нередно е да получава заплата един учител по – малко от продавач -консултант. Взимам по -малко от хигиентистката в училище дълго време . Сега взимам много по -малко от хигиенстка във верига магазини за обувки . Какъв е стимулира на хора с опит и знания да го предадат на децата?! Никакъв ! Затова след 1 година, ато моето дете стане ученик, ще се махна, за да мога даносигуря на детето си истинско образование, защото виждам в някои училища какво е…. за щастие е моето училище всички учители са прекрасни , но голяма част са пред пенсия.

      Останете си със здраве!

    2. Именно! С учениците се работи все по-трудно. Младите хора бягат от училище като от война.

    3. Тези пари могат да ги вземат без да
      психясват. Здравето също е важно, не мислите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *