Напът съм да се запитам дали разбирам нещо от правопис

В заглавието няма грешка, както вероятно сте си помислили. Думата напът трябва да се пише слято според правописния речник. От интервюто с доц. П. Костадинова, публикувано в “Капитал Light” преди почти една година, оставам с впечатлението, че тя поддържа слятото изписване във всички случаи.

На мен лично ми е трудно да изпиша Тръгвам напът. Трудно ми е да приема, че съчетанието от предлог и съществително име се е лексикализирало, т.е. представлява една нова дума – наречие. С известни резерви и вътрешна съпротива бих допуснала това да е станало в случаи като Напът съм да се сдобия с нов телефон. Тук наистина е налице преосмисляне на съчетанието – действието е в процес на извършване.

Потърсих напът в десети том на многотомния речник на българския език (издаден също със санкцията на Института за български език при БАН), който включва доста повече думи в сравнение с правописния речник. Такова наречие не открих. Томът е издаден само две години преди правописния речник.

На какви мисли ви навежда всичко това?

Източник: Блогът на Павлина Върбанова

8 Replies to “Напът съм да се запитам дали разбирам нещо от правопис”

  1. Не разбирам защо се влияем от западноевропейските езици- в къщи стана вкъщи; сега и на път става напът.

  2. Потресен съм от българския език, който намерих след 30 годишно отсъствие от България. Но по случая. „напът“ ми изглежда написано от ученик, който по български език не е получавал повече от тройка……

  3. Напълно съм съгласна с Вас. Аз не приемам слятото изписване „вкъщи“.

  4. НаМисълта, че за пореден път езикът ни се принизява до озаконяване на грешките, които допуска неграмотното мнозинство,вместо да се направи усилие за ограмотяване.

    1. Напът съм, да започна нещо ново.
      Тръгваме на път.

      Усещате ли разликата?!

      Нова не ме дразни толкова, колкото обяд и обед. Една женица от трънско сметна, че двете думи са една и съща. За съжаление, по този начин госпожата от трънско уби една българска дума.
      Думата обяд е хранене по обед.
      Така както има закуска сутрин и вечеря вечер. Не случайно се пише преди обяд, но предиобед и след обяд, но следобед.
      Откъде госпожата от трънско, внучка на активен борец, да знае подобни „подробности“ в българския език! То в трънско такава разлика няма!

  5. Напътвам е глагол и се пише слято. Съдът напътва страните към спогодба. Местните напътват чужденците към гарата. Глаголът няма общо със съществителното път и нещо на пътя 😉

  6. Както „в къщи“ е станалро „вкъщи“, така след време „у дома“ ще стане „удома“.

  7. „Напът“слято, а защо „на живо“ не се пише слято….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *