Удължават междусрочната ваканция на всички ученици?

Синдикат „Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия. В тези области се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30% болни ученици и учители? Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не.

По този повод Синдикат „Образование“ направи национално изследване, с участие на учители и родители. На въпроса „Правилно ли е решението да се въвежда ОРЕС, при обявяване на грипна епидемия?“, 89,6 % са отговорили, че не е правилно и само 10 % смятат, че това е добро решение.

Интересен е отговорът на участниците на следващия въпрос „Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?“, като само 38,5 % от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1 % смятат, че не трябва.

По отношение на еднодневната междусрочна ваканция и въпроса „Може ли във връзка с нарастващата епидемична опасност, в интерес на учениците да се удължи еднодневната междусрочна ваканция с няколко дена?“ 69,8 % отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с 4 дена, до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25, 3 % смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дена. 2,8 % смятат, че не трябва да се удължава.

Синдикат „Образование“ , във връзка с това изследване смята, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения. Синдикатът предлага институциите да се възползват от договорените в чл. 39, т.6 от КТД по смисъла на чл. 105 от ЗПУО и чл. 156а от КТ, 5 дена.

СО „Подкрепа“ ще предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дена, в интерес на опазване здравето на ученици и учители.

Източник: Focus

5 Replies to “Удължават междусрочната ваканция на всички ученици?”

  1. Подкрепям!!! Да се удължи до края на другата седмица!!!

    1. Болни има -и учители и ученици.Трябва да се пуснат учениците във гривна ваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *