Артисти от майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ излизат на сцената в Рим

Александрина Михайлова, Аида Паску, Божидар Божкилов, Джузепе Инфантино и Хе Канг в акомпанимент на маестро Паоло Андреоли и пред погледа на Райна Кабаиванска ще представят арии и ансамбли от големи оперни произведения

Артисти от майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет (НБУ) за първи път излизат на престижната сцена в академия „Санта Чечилия“ в Рим с Concerto di Belcanto на 3 май. Това съобщиха пред БТА от НБУ.

Александрина Михайлова, Аида Паску, Божидар Божкилов, Джузепе Инфантино и Хе Канг в акомпанимент на маестро Паоло Андреоли и пред погледа на Райна Кабаиванска ще представят арии и ансамбли от големи оперни произведения.

Концертът се организира от Ротари Италия 8020 и Нов български университет и е с благотворителната кауза за подпомагане на млади оперни певци от школата на Райна Кабаиванска.

Сред официалните гости ще бъдат д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет и партньор на Кабаиванска в образователните и артистичните й проекти, настоящият и бившият управител на Ротари клуб – региони Лацио и Сардиния – съответно г-н Гуидо Франческети и г-н Франческо Мартино де Карлес, представители на дипломатическия корпус, ръководството на академия „Санта Чечилия“.

Събитието е част от проекта „Creative UE Opera out of Opera 2“ на академията, съвместно с Ротари Италия 8020 и Нов български университет. Като специален поздрав към Райна Кабаиванска ще бъде излъчено изпълнение от неин концерт в академия „Санта Чечилия“ през 1998 г.

Това е втори концерт на школата на Кабаиванска за 2023 г. на голяма световна сцена. През февруари състав от артисти впечатли парижката публиката в Опера Бастий.

През септември нови кандидати за школата на оперната прима традиционно ще се съберат в София. XXIII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет ще започне с прослушване на 18 септември и ще завърши с галаконцерт на 8 октомври в Софийската опера и балет. По време на класа Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта „Аида“.

Спектаклите в Софийската опера и балет ще бъдат през февруари 2024 г. в рамките на проекта на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ с подкрепата на Фантастико и Столична община.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община.

Източник: Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *