Видински ученик постигна 100 точки на държавен зрелостен изпит

Никола Емилов е единственият ученик в област Видин, получил максималните 100 точки на държавния зрелостен изпит по математика. Това е единственият пълен брой точки на тазгодишните матури във Видинско. Зад този успех стоят дълги години упорита работа, каза за Радио ВИДИН възпитаникът на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. 

Освен отличен ученик, Никола е и много добър баскетболист – капитан на юношеската формация на „Видабаскет“, а през последния сезон беше и част от състава на мъжкия отбор на клуба. Според младежа спортът не само по никакъв начин не е попречил на успехите му в училище, а дори напротив. Затова и занапред не смята да се отказва от любимия баскетбол. 

„Като цяло подготовката започва дълги години назад. Това си е, особено по математика, си е един градеж, който не спира като цяло от съвсем ранна възраст и общо взето тук постоянството помага най-много да стигна до този успех“, разказа Никола. Допълни, че в математиката му харесва това, че му се отдава лесно, както и отсъствието на субективизъм – все пак е точна наука. 

Никола определя баскетбола като една от най-големите страсти в живота си. 

„Честно казано, според мен, ми помага в математиката поне до най-голяма степен по такъв начин, че мозъкът ми си почива чрез физическата активност. И по този начин съм способен, след физическо натоварване, на още умствено натоварване“, обясни дванайсетокласникът. 

Никола вече е приет в университет. Младежът е избрал да учи компютърни науки в техническия университет в град Делфт, Нидерландия, за където му предстои да замине през август. Вече е проверил, че там има и условия да продължи да играе баскетбол.

„Още може би от началото на тази календарна година кандидатствах в два университета в Нидерландия, и двата технически: единият в град Делфт, другият – в Айндховен. И в двата ме приеха, имаше изпит по математика. Но реших да се запиша в техническия в Делфт, защото според мен той е малко по-добър“, каза Никола. Допълни, че първоначално се е бил насочил към Англия, където учи и брат му, но след излизането на страната от Европейския съюз и поради невъзможността да му бъде отпуснат студентски кредит и високите такси във висшите училища там, в крайна сметка се спрял на Нидерландия. 

Никола разказа, че е избрал да учи компютърни науки, тъй като смята това за перспективна професия, а и вече е направил първите си стъпки в програмирането. 

„В десети клас, към края, започнах пътеката на „СофтУни“ с програмния език Java Script и я изкарах цялата, така че имам подготовката да се насоча в тази сфера“, обясни младежът. 

Той допълни, че сферата, в която е избрал да се развива, би му дала възможност да намери добра реализация и в България. 

„Това ми е едно от най-големите желания – да се върна в България след като завърша. Живот и здраве, дано всичко се стече както трябва и да успея да се върна тук“, казва дванайсетокласникът. Никола не изключва възможността и един ден да се завърне във Видин. Той разказа, че има доста приятели, които се занимават с програмиране, така че е възможно в бъдеще да създадат нещо заедно в родния си град. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *