Сравнение: Какво учат децата в 4. клас в България и САЩ?

„В четвърти клас в България децата учат за всички видове почви и тяхната плодородност. В седми трябва да знаят наизуст най-високия връх в Китай и Опълченците на Шипка. До 11 клас НИЩО за медийна грамотност и критично мислене при работа с информация. Почти нищо за социални и емоционални умения. Само за сравнение, в Щатите в пети клас учиха как се подава данъчна декларация и какво работи кметът, като симулираха общинска администрация в училище. А децата там и тук са доста еднакви. Тяхната детска стая е информационната джунгла на TikTok и YouTube.“ Това пише в своя публикация продуцентът и медиен общественик Дарина Сарелска. В профила си в социалните мрежи тя изрази възмущението си от липсата на образователни реформи.

Ето какво пише още тя:

„Родени със социални мрежи и израстнали в information overload. Сигурно някои от тях ще станат производители на домати и знанието за почвите ще е полезно. Затова обаче има интернет и Chat GPT. За всичко останало им трябва медийна и информационна грамотност, социална интелигентност и критично мислене, умения да преговарят и да представят идеите си убедително. Всички тези- с нула хорариум в българското средно(вековно) образование. На фона на това, и математиката, разбирам, е орязана. За сметка на разни човеци, общества, природи и други “дисциплини”. Тъпкани със скучни и неразбираеми факти. С цел: да “налеят” еднопосочно някакви енциклопедични знания, без история, без дискусия, без реални казуси от живия живот. Още: В елитните гимназии има свободни места и на трето класиране Без мислене. Безмислени. Така до около седми клас обикновено дори “нърдовете” намразват училището. Защото е скучно. И говори на език, който дори за родителите им е ретро.“

Без мислене. Безмислени. Така до около седми клас обикновено дори “нърдовете” намразват училището. Защото е скучно. И говори на език, който дори за родителите им е ретро.“

2 Replies to “Сравнение: Какво учат децата в 4. клас в България и САЩ?”

  1. А защо се сравнява единствено с Америка.Дайте сравнение със Япония,Китай Финландия.Все Америката ви е в очи заедно с нея и всичките наркотици,насилие и убийства които се случват там.Прехвалената заграбена земя.Пфу.

  2. Почти се разплаках! Да не знаят нашите деца от 5 клас да попълват данъчна декларация…Ха,ха! Според въпросната госпожа това е ТОЛКОВА ВАЖНО,а и САЩ го правят…..Но защо САЩ са винаги отворени за нашите ай-ти специалисти,например, и “прилапват“ с разни стипендии младите ни умове?! Докога трябва да мерим ръст именно със САЩ?!Не живеем във времето на Алеко и добре се вижда къде има технически напредък -не е само Америка на Планетата! А че е нужно да се съобразява образователната система с развитието на обществото и с напредъка в технологиите-това е видно,но е смешно да говорим,че тук се учи за почвите-макар че за мен в това има по-голям смисъл,отколкото в данъчните декларации,които за час-два в 7 клас учениците биха усвоили прекрасно при това,усвоили и осмислили,защото вече ще имат представа за какво става дума! Промяна трябва да има,за да сме в синхрон с времето ,в което живеем,но “залитане“ не трябва да има! (лично мнение)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *