Нургюл Салимова, шахматистка: Учителят е призван да ни помага да намерим своя път

Преподавателите ми винаги са показвали уважение към работата ми и при нужда са ми съдействали

Тя е Сияйната роза на българския шахмат, а името ѝ е красиво олицетворение на най-силните ѝ качества – несломима страст и воля за победа, търпение и постоянство. Нургюл Салимова е шампионка по шахмат на България с рекордните 10 победи в различните възрастови групи. От родното село Крепча започва победният ѝ ход към най-впечатляващите върхове в света на древната игра, чиято магия баща ѝ и дядо ѝ разкриват още когато е на 4 години. На 5 тя участва в първия си турнир, където я открива нейният треньор Живко Жеков и я кани в клуб „Бургас 64“. През 2017 г., едва 13-годишна, Нургюл подобрява рекорда на гросмайсторката Антоанета

Стефанова, като става най-младата шампионка по шахмат за жени на България. През годините се е възхищавала на редица шахматисти – сред жените най-силно на Александра Горячкина, за която споделя, че уважава стила ѝ на игра и е разучила стотици нейни партии. Брилянтните партии на световния шампион Магнус Карелсен и рисковата агресивна игра на виртуозния гросмайстор Михаил Тал също имат запазено място в личната ѝ класация с вдъхновяващи топ шахматисти.
За качествата, които възпитава и изисква шахматът, и уроците, научени в хода на изумителната ѝ 15-годишна кариера, представяме ви Нургюл Салимова в рубриката „Учителите в моя живот“.

Играеш шахмат съвсем от малка. Кой пръв разкри пред теб света на черно-бялата дъска и се превърна в твой наставник и учител?
– Научих за шаха, когато бях на 4 години от моя баща и от дядо. Те също са шахматисти и са играели често преди, сега по-рядко. Съвсем в началото играех партии срещу баща ми, по-късно започнах да решавам задачи с дядо. След кратко време – на 5 години и 9 месеца, станах държавна шампионка за момичета до 8 години. Така започна всичко.

– Какви качества възпита у теб шахматът и какво изисква от теб, за да бъдеш достойна за тази игра?
– Най-важното е, че се научих да бъда самостоятелна и да разчитам само на себе си. В началото беше доста трудно, тъй като бях съвсем малка, но с времето свикнах да си подреждам дните, ангажиментите и да се грижа за всичко около мен.

– Вече 15 години си в „играта“. Кой е най-важният урок, на който те научи шахматът?
– Шахматът ме научи да се боря. Вярвам, че нищо хубаво не се постига лесно, затова са нужни постоянство, борба и воля.

– На какво те научи твоят личен треньор Живко Жеков през годините, какво успя да изгради у теб като успешен играч?
– С Живко Жеков работим от 2013 г., но той ме познава от самото начало на моята кариера. През годините ми е помагал много – както в шаха, така и за много други неща извън играта. Много пъти съм падала, но съм се изправяла благодарение на него. Допреди няколко години постоянно пътувахме заедно от турнир на турнир. След пандемията това се промени, но където и да съм, чуваме се и той продължава да ме подкрепя на 100%. Постигнахме много успехи заедно, надявам се и на повече. Благодарна съм за всичките му усилия да ме усъвършенства – и като шахматист, и като човек.

– Учила си както редовно със своите връстници, така и в индивидуална форма на обучение, съобразена с участията ти в множеството национални и световни турнири. Какво спечели и какво според теб си пропуснала в хода на това различно „училище“?
– В училище е по-лесно и по-забавно, бих казала. Бях в добри отношения с всичките си съученици и за мен беше удоволствие да прекарвам време с тях. Но за да се отдам изцяло на кариерата си, трябваше да премина в индивидуална форма на обучение. Не съжалявам за това решение, тъй като шахматът е винаги приоритет за мен.

– Като човек на стратегическите и тактическите шахматни ходове, с какви думи би описала призванието на учителя?
– Учителят е призван да ни помага да израснем като личности, да намерим своя път и да станем по-добри хора, за да направим и света по-добър.

– Каква следа оставиха учителите в твоя живот, за какво би искала да им благодариш най-силно?
– Бих искала да им благодаря за това, че винаги са показвали разбиране и уважение към моята работа. Не са ме поставяли под натиск или допълнителен стрес и при нужда са ми съдействали винаги. А аз, от своя страна, вярвам, че съм им дала поводи за радост и гордост.

– Коя е личността, която днес буди твоето най-искрено възхищение в шахматната игра?
– Възхищавам се на много шахматисти по една или друга причина. Не мога да изброя имена, но се опитвам да науча по нещо от всеки топ шахматист.

– Ако имаше възможност да изиграеш партия шах с един гросмайстор, настоящ или от миналото, кого би избрала?
– Боби Фишер. Без съмнение, той е един от най-добрите шахматисти в историята, също така е интересна личност. Има филми, разказващи за него и за живота му, и аз наистина съм впечатлена от историята и ходовете му.

– Победата или загубата е по-добрият учител според теб?
– Вярвам, че и двете ни учат на много неща, човек от всичко си вади поуки. Всеки ги приема по различен начин. Но без загубите нямаше да оценяваме победите. Те са неизменна част от спорта.

– За какво ти остава време извън подготовката за състезанията и ученето?
– Не ми остава много време, тъй като постоянно пътувам или тренирам. Но всеки ден се опитвам да изляза на разходка, тъй като имам нужда от свеж въздух за по-добра концентрация. Правя го и преди,
и по време на състезание. Разбира се, има и други неща, които ми помагат да се отпусна, като гледане на филми, готвене – не много успешно, и други…

– Има ли книга, която би нарекла свой „учител“, и коя е тя?
– Обикновено чета исторически романи. Особено ми е интересно да чета за империите на османците и германците.

– Коя е най-ценната ти победа досега – в живота и в шахмата?
– Всяка победа ми е много ценна, тъй като съм я постигнала с много труд. Но като конкретна партия веднага се сещам за партията ми срещу гросмайстор Найджъл Шорт – един от най-добрите шахматисти на близкото минало. С победата над него покрих изискванията за норма за гросмайстор (за мъже).

– Тази година завършваш средното си образование и ставаш на 20 години. Какъв път си пожелаваш и с какви мечти и амбиции гледаш напред в бъдещето?
– Пожелавам си това, което заслужавам. Нито повече, нито по-малко. А ако говорим за шаха – амбицията ми е върхът.

Победните ходове и рекорди на Нургюл Салимова

2011 – 2018 г.
През 2011 г. в „Албена“ печели Юношеското европейско първенство по шахмат при момичетата до 8 г.
През 2015 г. в Порто Карас е първа на Юношеското световно първенство по шахмат при момичетата до 12 г., печели и Юношеското първенство на Европейския съюз при момичетата и при момчета до 12 г.
През 2017 г. завоюва първо място в първенството на България при жените. През 2018 г. Салимова печели Откритото първенство на Байон с резултат, който е и първата ѝ норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите за международен майстор за мъже. През същата година Нургюл печели първо място при жените на турнира в Пардубице, Чехия, покривайки три норми едновременно (WGM, IM и WIM), и завоюва титлата международен майстор за жени. Силното ѝ участие на турнира в Задар, Хърватия, през 2018 г. качва ЕЛО рейтинга ѝ (мярка за силата на играчите, давана от Международната шахматна федерация FIDE) над 2400.

2019 – 2023 г.
През 2019 г. е водач в Световната ранглиста сред девойките до 16 години.
През април 2019 г. на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия Нургюл покрива и третата норма за Woman Grandmaster, което ѝ осигурява титлата гросмайстор при жените – пожизнено отличие, присъждано на най-добрите шахматисти от ФИДЕ.
През юли 2019 г., едва на 16 години, тя покрива последната норма за International Master (втората най-висока титла в шаха), а малко по-късно печели Европейското отборно първенство за девойки до 18 г. През 2020 г. печели бронзов медал на Европейската онлайн клубна купа за жени с отбора на „Гамбит“ – Волгоград.

През декември 2021 г. печели първа женска награда на Sitges open. В края на същия месец (2021 г.) заема
21-во място на Световното първенство за жени по блиц шах в Полша.
През януари 2022 г. Нургюл Салимова покрива първа норма за Grandmaster (най-високата титла в шаха). Април 2022 г. печели втора женска награда на Европейското първенство за мъже в Словения, като в крайното общо класиране заема 53-то място сред 316 играчи. През май 2022 г. печели германската женска Бундеслига с отбора на Баден-Баден. През юли 2022 г. тя води Националния отбор на България за жени на Олимпиадата в Индия, където отборът ни заема 9-о място в крайното класиране. През септември 2022 г. заема 10-о място на Европейското първенство за жени в Чехия, където се класира и за Световната купа 2023.

През януари 2023 г. Нургюл Салимова участва на Държавното първенство по шахмат при мъжете и печели сребърен медал, допускайки единствена загуба срещу бъдещия шампион GM Кирил Георгиев.

Източник: Азбуки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *