Най-големият доставчик на образователен софтуер във Великобритания придобива Shkolo

Juniper Education, най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания ще придобие българската образователна платформа Shkolo.bg, потвърдиха за Forbes от българската компания. Параметрите по сделката засега не са ясни.

  • „Школо ООД“ се придобива изцяло от Juniper Education. По този начин компанията ще има възможност да расте повече на нови пазари и ще има много нови възможности. Ставаме част от по-голяма група, хоризонтите са по-големи”, каза за Forbes Симеон Предов, съосновател на Shkolo.
  • Juniper Education работи с над 14 хил. училища в Обединеното кралство, предоставяйки интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управлението на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието.
  • Shkolo.bg развива образователна платформа за дигитализиране на българското образование. Услугите се ползват от над 1700 образователни институции у нас.
  • Основната конкуренция на Shkolo идва от Microsoft и Google, но „те таргетират целия свят с един продукт, което не работи в сферата на образованието, защото всяка образователна система е различна“, казва съоснователят на платформата Мирослав Джоканов. Предимството на Shkolo е, че предлага модули, свързани с тестове, учебни материали, домашни, комуникация и учителски отсъствия, които могат да се използват глобално, а други (като „Дневник“) – готови да бъдат адаптирани за конкретния пазар.
  • След придобиването потребителите на Shkolo в България ще продължат да получават поддръжката, отношението и иновациите, с които са свикнали и очакват от екипа, уверяват от образователната платформа за управление на училищните процеси в България.

ВАЖЕН ЦИТАТ

„Школо“ е особено значима част от всеобхватната гама софтуерни продукти на Juniper, като допълва водещите ни технологични решения, избор на над 50% от училищата във Великобритания. Присъединяването на Shkolo е уникална възможност за създаване на широка гама от услуги, насочени към образованието, които дават цялостно решение за управление на всички процеси в училище“, каза Крис Скарт, главен изпълнителен директор на Juniper Education.

КЛЮЧОВА ИСТОРИЯ

Дигитализация на административните процеси в училищата е цел за съоснователят на Shkolo Мирослав Джоканов още през 2010 г., когато разработва с приятел от детството софтуер за е-бележник. Те изпреварват времето, в което консервативната система в образованието е готова да се разчупи, и интересът е слаб. Набързо се отказват и продават софтуера заедно с фирмата и трима клиенти.

През 2016 г. обаче МОН за пръв път излиза с наредба, че ад­министративните документи в училища­та може да са на хартиен и на електро­нен носител. „Те дори не осъзнаваха каква врата отварят за огромна трансформа­ция на българските училища“, коментира Джоканов.

Вдъхновен от новината, той се заема с разработката на складов софтуер за учи­лища. Прави го през уикендите с нагласа­та, че процесът на управление на инвента­ра е доказано неефективен и училищата ще са склонни да плащат за софтуер, който пести от времето на домакина. Тук удря на камък. Повечето от домакините дори нямат смартфон, с който да сканират QR кодове, залепени по столове и маси.

Щом не е това, ще е друго, казва си той и се насочва към създаване на софту­ер за дигитализация на административни­те книги. Напуска работата си във VMware и с още трима бизнес партньори започват работа по Shkolo.bg. В момента, в който са готови с електронен дневник, той праща съобщение до директорите на всички училища в стра­ната, че го пускат безплатно заедно с ERP за складово управление. Така стартира успешният път за Shkolo.

Източник: forbesbulgaria.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *