Кога се пише точка и запетая? Научете повече

Употребата на символа е строго регламентирана, кога се пише точка и запетая е ясно, така че по-любопитен е въпросът защо изключително рядко го срещаме и защо се избягва дори когато има нужда от него и следва да бъде употребен според правилата.

Най-вероятно причината да не се използва символът е най-елементарната – липса на знания кога се пише точка и запетая. Да припомним правилата кога се пише точка и запетая, за да можем да ги употребяваме по предназначение вместо да ги превръщаме в символ, който твърде рядко се употребява.

Кога се пише точка и запетая?

Символът точка и запетая се използва както в рамките на простото изречение, така и при сложното, но целта на употребата в тези два вида изречения корено се различава, поради което ще ги разгледаме отделно.

Кога се пише точка и запетая в рамките на простото изречение?

–          Когато в изречение, което е просто, е необходимо отделянето на по-големи цялости и има еднородни части, при които вече е използвана запетая, то символът точка и запетая е не само уместен, но и необходим. Знакът хем прави мисълта да изглежда цялостна, хем отделя и разчленява, с което улеснява възприемането много по-добре.

–          Точка и запетая се поставя и при изброяване, въведено с двоеточие. В този случай вместо точка и запетая може да се използват и запетая, но по принцип се предпочита знакът точка и запетая, ако изброяваните елементи са по-дълги – цели изречения, а не просто една дума. Препоръчва се употребата на точка и запетая вместо на запетая и в случаите, когато запетаята би създала двусмислица, както и ако изброените единици са свързани със съюза и или пък има скоби.

В тези случаи не е грешна употребата на запетая, но знакът точка и запетая е много по-добрият избор. Липсата на знания за употребата му кара хората да пропуснат да го използват именно в тези толкова подходящи моменти и да употребят просто запетая, което понякога създава двусмислица или е далеч не най-добрият избор на препинателен знак.

Кога се пише точка и запетая в рамките на сложното изречение?

– Правилото гласи, че точка и запетая в рамките на сложното изречение се поставя между отделните по-самостоятелни части независимо дали свързването е с безсъюзни, съчинителни, или съединителни.

– В сложното изречение символът точка и запетая се използва и за отделяне на успоредни по строеж и по смисъл части. Звучи сложно като правило, поради което ще ви посочим пример, за да го разберете и да се уверите, че е едно от най-простичките и лесни за осмисляне и прилагане правила: Викат ли те – ела; гонят ли те – бягай.

Разбирайки, научавайки или припомняйки си правилата за употреба на точка и запетая в сложното и простото изречение ще съумеете да обогатите писмената си реч, използвайки точка и запетая по предназначение и винаги, когато е уместно и подобрява разбирането на текста ви.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *