Значението на думата спорт

Всеки знае значението на думата спорт, нали? Можете ли обаче да опишете значението на думата спорт с едно изречение? Опитайте!

В Уикипедия, която се използва като основен интернет източник на информация от много хора, се заявява, че „не съществува ясно определение на спорта, което да го отделя от други видове развлекателна дейност“. Посочено е определението от Европейската харта за спорта, което съдържа прилагателното име спортни, а не може да обясняваме дума, използвайки нейни производни.

Енциклопедичната статия в Уикипедия започва така: „Спортът включва всички форми на конкурентна физическа активност и игри“. Това също не е определение, защото определението трябва да започва със „Спортът е…“.

Посочените цитати съдържат само малка част от характеристиките на спорта. Първото твърдение представя спорта като вид развлекателна дейност. Ами професионалният спорт? Другото твърдение насочва към състезателния характер на спорта. Тогава тренировките спорт ли са? А бягането в парка, което също не е състезателно?

Спортът е сложно понятие, за което липсва общоприета дефиниция. Дефиниция, която да е валидна за всички видове спорт: колективни и индивидуални спортове, зимни и летни спортове, олимпийски спортове, професионален спорт, автомобилни спортове, конен спорт, бойни спортове, екстремни спортове, авиационни спортове и още много други. И да не забравяме, че съвременният шахмат също е организиран спорт.

За разлика от енциклопедиите, в тълковните речници значението на думата трябва да бъде обяснено в едно изречение. Ето едно несъвършено речниково определение: Еднотипни физически упражнения, които се правят системно, като периодически резултатите от тях се сравняват на състезания, което не включва шахмата. Думата спорт продължава да бъде предизвикателство пред лексикографите.

Aвтор: Надежда Костова

в. „Аз-буки“, бр. 8, 22-28.02.2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *