МОН разпореди училищата да махнат ограничителните табели за родители

„Тази практика незабавно трябва да бъде прекратена“, казва министър Цоков

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към регионалните управления на образованието е дал просветният министър проф. Галин Цоков, съобщиха от МОН.

Практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции, твърдят от министерството. При някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи „Родителите до тук“, „Забранен достъп за родители“ и др. „Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото“, е цитиран от пресцентъра си министър Цоков. По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Той подчертава обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация, така че да не се нарушава образователният процес. В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и образователната институция се осъществяват по много начини ежедневно, включително и чрез индивидуални консултации и родителски срещи. Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти, напомня министър Цоков. „Зная, че това се случва в мнозинството от българските училища и е парадоксално, че дори на някои такива места продължават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В повечето случаи това са ограничителни разпоредби, останали от години и е време категорично да преустановим тези практики“, категоричен е той.

Наскоро изследване на асоциация „Родители“ показа, че масово родителите не знаят каква следва да е ролята им в образованието – да чистят училищния двор, или да предлагат стратегии. Според тях е налице инерция в отношенията между двете страни, която се дължи отчасти и на това, че родителите не получават особени възможности от страна на учителите да се включват в образователния процес. Все още единици са училищата у нас, които работят професионално по темата, подготвяйки целенасочени стратегии и програми за взаимодействие с родителите. На много места Обществените съвети съществуват формално, без яснота и реално овластяване на родителите – дори някъде има силна съпротива от учителите.

Източник: segabg.com

One Reply to “МОН разпореди училищата да махнат ограничителните табели за родители”

  1. Напълно съм съгласна с предложението да се премахнат тези табели, от които много се срамувах.Изглеждаха ми груби и неуместни надписите, сякаш родителите са някакви чужди хора, нямащи отношение към образованието и възпитанието на собствените си деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *