Днешните първокласници имат голям потенциал и тръгват на училище с любопитство, а за да развият своя кръгозор, е нужен индивидуален подход

Днешните първокласници имат голям потенциал и тръгват на училище с любопитство – а за да развият своя кръгозор, е нужен индивидуален подход, каза в интервю за БТА д-р Пролет Петрова, директор на частното начално училище „АзБуки“, което ще отвори врати за първи път в старата училищна сграда  на ОУ “Иван Вазов“ във великотърновското село Беляковец.

На 15 септември тази година училището ще приеме своите първокласници с училищен звънец и кратка встъпителна програма, след което грижата за десетте първолаци ще поемат шестима учители. Освен задължителните за началното образование предмети по учебници на Издателство „Просвета“ и програма, съгласувана и одобрена от Министерството на образованието, в училището ще има по два часа седмично часове по изобразително изкуство, музика и народни танци, спорт и туризъм, както и английски език. Тази част от учебната програма ще бъде в ръцете на специалисти, които са доказали своята експертност, за да може всяко едно дете да развие своите таланти и способности с индивидуално отношение, посочи директорът на училището.

Децата ще изучават  етика, логика, театрално изкуство, ще се учат да работят с карта и компас

В програмата, разработена от нейния екип са предвидени и още допълнителни часове, които ще спомогнат за развитието на общата култура на децата. Веднъж седмично те ще изучават етика и логика, но същевременно ще развиват своите театрални умения под ръководството на младия актьор от Великотърновския театър Кирил Милушев, възпитаник на Елена Панайотова- режисьор и педагог, реалният прототип на главната героиня от филма „Майка“. Извън задължителната учебна програма децата ще влязат в света на историята и географията, на физиката и химията чрез опити. Водени от своите ръководители те ще осъществяват наблюдения в реалната природа, ще разберат повече за животните и растенията. За практическите измерения на тяхното любопитство ще се погрижи социалният педагог и коуч майстор Йонко Христов, който е планински водач, спасител и специалист по обучение в оцеляване сред природата.

Защо децата няма да пишат домашни работи?

Защото разпределението на програмата при малки групи деца е такова, че те ще могат да затвърдят материала още в училище, посочи Пролет Петрова и допълни, че когато първолаците дойдат със своите ученически раници в понеделник, ще ги отнесат вкъщи в петък, а през седмицата, когато техните родители ги взимат след 17:30 часа, ще имат време за други извънкласни дейности и за семейни занимания.

За възпитаниците на училището са подготвени униформи. 

„Притеснявах се, когато предложих тази идея на на техните родители, но ме удиви ентусиазмът, с който те я приеха“, разказа Пролет Петрова. С дизайна на дрехите се е заел моделиерът Атанас Парушев.

Пролет Петрова е дългогодишен начален учител, завършила е Начална училищна педагогика, има магистратура и докторантура за работа с деца със специални образователни потребности, дългогодишен опит в сферата на социалната педагогика и осемгодишен стаж, като координатор и организатор на събития в първия извънстоличен пресклуб на БТА във Велико Търново. През 2021 година създава частната детска градина „Малки стъпчици“ в друго съседно на Велико Търново село – Присово. Сега там се обучават около 30 деца, и именно от техните родители се ражда идеята за училището, като следващ образователен етап, създаден върху класическите принципи на обучение, но с индивидуален подход, където децата могат да продължат да надграждат натрупаните знания и умения.  

Като педагог Пролет Петрова смята, че най-важни за развитието на детето са годините от предучилищното и началното училищно образование – времето в което децата трупат първоначална база от знания, откриват своите таланти и смелостта да им се посветят. Според нея на тази възраст децата имат много по-голям потенциал, от това, което може да покрие масовото училище, затова в нейната концепция е предвидено паралелките да бъдат с деца до максимум 16 души, а учителят ще има възможността да ги опознае и да работи индивидуално с всяко едно дете. Така ще се развиват конкретните заложби и интереси на детето. От изводите, които е направила на базата на дългогодишната своя практика в сферата на началното образование, тя смята, че по един начин се работи с 26 деца в паралелка, където целта на учителя е да предаде урока, напредналите деца изчакват да наваксат изостаналите, но междувременно, тези които са изостанали продължават да изостават, т.е. там се търси средното ниво. В нейната концепция за начално образование целта е индивидуалният подход, който да води децата напред в развитието им. Това може да бъде постигнато с класическото, задължително образование, съчетано с допълнителни занимания във всички сфери, е категорична тя.

Акцент в училището е и оборудването, защото не става дума за стандартни чинове, а за работни плотове, които растат заедно с децата, като същевременно формата им позволява да се превръщат в индивидуални кътове за учене, в кръгли маси или двойни чинове. Това също е част от концепцията на Пролет Петрова – мебелите да бъдат в естествени земни цветове, да има кътове за отдих, както в сградата, така и в обширния училищен двор, в който освен въздух и пространство има и сянка от вековни дървета. 

Местните хора от село Беляковец, което се намира на 6 километра от Велико Търново не крият вълнението си, че отново в училището ще има детска глъч и училищен звънец, защото Началното частно училище „АзБуки“ се превръща в продължител на Основното училище „Иван Вазов“, изградено в селото през 30-те години на миналия век. То е било затворено в началото на 2000-та година, пустеело е, подобно на много други селски училища, а  през 2021 година е продадено. Новите му собственици оценяват достойнствата на солидната сграда, с просторни класни стаи и образцов физкултурен салон, реновират го и добрият късмет ги среща с инициативната учителка и нейния екип.

След един първата учебна година и резултатите от приложението на своята авторска образователна концепция Пролет Петрова предвижда да кандидатства в Министерството на образованието за статут на иновативно училище.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *