Изпълнителният директор на ШКОЛО: Понеже има неясноти, позволете ми да внеса малко разяснения

Продажбата на „Школо“ на английска компания не води до промяна на администраторите, които обработват личните данни в платформата, съобщават от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Дружеството остава същото, но с променен собственик и това не е повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, подчертават от комисията.

Във връзката с многото спекулации в този аспект, изпълнителният директор на ШКОЛО използа личния си профил в една от социалните мрежи, за да внесе яснота по отношение на целия процес по продажбата.

Ето както написа Мирослав Джоканов:

Понеже има неясноти, позволете ми да внеса малко разяснения.

⏩ 1. Продадени ли са данните?

– Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.

⏩ 2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

– Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД.

⏩ 3. Как се контролира достъпът до данните, обработвани от ШКОЛО?

– В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.

– Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям – нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.

⏩ 4. Контролни органи

Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.

⏩ 5. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

– Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.

⏩ 6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?

– Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения.

⏩ 7. Защо МОН сезираха ДАНС и КЗЛД след като всичко е наред?

– МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.

🇧🇬 ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ 🇧🇬

За финал ще кажа, че придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя – Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември.

⏩ Тоест след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 МИЛИОНА англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

⏩ Нещо повече – Juniper назначиха за свой CTO (технологичен директор) моя бивш съдружник Lyubomir – т.е. британците махат свой човек и слагат БЪЛГАРИН на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси.

––––––-

🆘 Приятели, аз нямам такава публична трибуна като хората, които ни нападат. Затова си позволявам да ви помоля за услуга. Ударете един лайк на тази публикация, за да стигне до и да разсее страховете на повече хора.

Б Л А Г О Д А Р Я В И! 🙏

––––––-

🚀 РЕДАКЦИЯ #1 🚀

––––––-

Споделям и развитието по темата. Благодаря на КЗЛД за бързата им реакция.

Становище на КЗЛД:

„Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на Република България, учредено и регистрирано по българското законодателство, НЕ засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор и/или обработващ, както преди промяната, така и след нея.

Настъпилите промени НЕ следва да стават повод за разпространение на ФАЛШИВИ НОВИНИ, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *