Кабинетът дава 1,4 млн. лева за деца без място в детска градина

Държавата ще изплати 1 416 877 лева. компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 ноември до 31 декември 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

1 413 315 лева са за 1 603 деца в Столична община, а останалите 3 562 лева – за четири деца в община Пловдив.

Държавата компенсира родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. Допълнително условие е и общината по местоживеене да не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Освен това на днешното си заседание правителството е одобрило допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2024 г. за компенсиране на извършените от родителите разходи за периода 1 ноември – 31 декември 2023 г. за отглеждане, възпитание и обучение на децата, които не са приети в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини поради липса на свободни места.

Допълнителните трансфери са в общ размер на 1 910 373 лв.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините бъдат осигурени за сметка на предвидените в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ по чл. 1, ал. 5, т. 3.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *